SEO és fejlesztői add-on Google Chrome-hoz

2010.08.23
Google Chrome addon

A Google Chrome egy viszonylag új webböngésző a piacon, mégis hatalmas népszerűségnek örvend, rendkívüli sebessége és lehetőségei miatt. A webfejlesztőknek egyre gyorsabban és produktívabban kell dolgozniuk és mi sem lehetne nagyobb segítség számukra, mint ezek az Addonok amik kifejezetten azért készültek, hogy könnyebbé tegyék a fejlesztést és nem utolsó sorban időt spóroljanak.


 

Az Addonok telepítése után nem vettem észre lassulást a böngészőben, amit hasonló esetben nem mondhatok el a Firefoxról. Meglepően gyors és hasznos újdonságokat tartogat a Chrome legfrissebb addon-csokra.

Lapozzátok át az alábbi listát amiben kiválogattuk a talán leghasznosabbakat, biztos vagyok benne hogy találtok majd pár kedvetekre való és időspóroló addon-t!

 

1. FireBug Lite

 

Mindannyian ismerjük a FireBug Addont a Firefoxhoz, szóval itt van pontosan ugyanaz az Addon a Google Chrome-hoz. A FireBug Lite egy olyan eszköz ami lehetőséget nyújt, hogy futási időben szerkeszthessünk egy weblapot a böngészőnkben mind CSS, HTML, JavaScript kódok terén.

 

2. Resolution Test

 

A Resolution Test különböző méretűre változtatja a böngészőnk méretét, a különböző, előre beállított képernyőfelbontások, vagy akár saját beállításunk alapján. Hasznos segítség a “szétesett” weboldalak kivizsgálásában.

 

Chrome addon Resolution Test

 

3. Speed Tracer

 

A Speed Tracer nevű Addon segít nekünk megtalálni és kijavítani a sebesség problémákat a webalkalmazásainkban. Szakavatatlan szemlélő számára rengeteg színes grafikonnal rukkol elő az Addon a tesztek során, de szakértő számára még több adatot szolgáltat alkalmazásaink alapszintű cselekedeteiről. A Speed Tracer elérhető mint Chrome kiegészítés, de  Linuxon és Windowson is futtatható.

 

4. Web Developer

 

A Web Developer kiegészítés hozzáad egy gombot a böngészőhöz, különböző webfejlesztő eszközökkel. Az Addon tartalmaz CSS-hez és HTML-hez tartozó parancsokat amelyekkel mindenféle információt megtudhatunk az oldalról és futási időben állíthatunk át rengeteg paramétert (pl: CSS letiltása vagy akár csak az aláhúzások kikapcsolása).

 

5. Pendule

 

Ez a kiegészítés hasonló a FireBughoz, szóval elég csak rákattintanunk a kiszemelt elemre és megvizsgálhatjuk azt a szokott módon.

 

6. Aviary Screen Capture

 

Készíts screenshotot bármelyik weboldalról és máris szerkesztheted az még a böngészőn belül az Aviary.com eszközeivel.

 

Szolgáltatásai:

 

- ments a gépre, tedd fel a netre vagy szerkezd más Aviary.com eszközökkel

- készíts képeket azonnal

- készíts képet akár az egész weboldalról vagy csak egy képről az oldalon

- írj a képre megjegyzést vagy rakj rá vonalat/nyilat vagy egyszerűen emelj ki egy-egy részt

- vágj ki a képből

- méretezd át, forgasd vagy fordítsd meg a képet

- szerezz meg színkódokat az oldalról

- hozzáférhetsz 6 Aviary alkalmazáshoz: image editor, markup editor, vector editor, color plaette editor, effects editor & audio editor

 

7. Chrome Web Developer Tools

 

Ez a kiegészítés a „Firefox Web Developer” átirata és egészen jól sikerült. Nagyban megkönnyíti a webfejlesztést!

 

8. Chrome Sniffer

 

A Chrome Sniffer segíti a fejlesztőt a framework/CMS és JavaScript kódok átvizsgálásában a futó oldalon. Futási időben egy ikon jelenik meg a címsorban, mutatva hogy felismerte a kódokat.

 

9. Lorem Ipsum Generator

 

A jól ismert szöveg generátor amit mindenki használt már aki webfejlesztőként dolgozik. Az Addon képes szöveget generálni megadott szó számmal és bekezdés számmal.

 

10. PlainClothes

 

„Unstyle the web” címszó alatt fut a PlainClothes Addon . A kiegészítés mindent lecsupaszít az eredeti "nyers" formájára így a szövegek, linkek, menük, formok és lényegében tényleg minden formázatlanul jelenik meg a böngészőnkben. A karaktertípust is lehet állítani akár úgy, hogy az az operációsrendszerünk nyelvi és font beállításai alapján legyen megjelenítve.

 

 

11. Internet Explorer Tab

 

Az Internet Explorer Tab a Chrome-on belül mint weboldalt nyit egy IE böngésző lapot amin belül a IE-t igénylő lapokat is megtudjuk nyitni. Igazán hasznos Addon, ha figyelsz a böngészőfüggetlen megjelenésre.

 

12. Chrome SEO

 

A Google Chrome SEO kiegészítés könnyen elérhetővé tesz több keresőmotor optimalizációs eszközt, amik nagyban segíthetik munkánkat . Az Addon képes különböző kimutatásokat készíteni keresőszavakra, oldalakra, ezen kívül pagerankot és link használatot is figyel.

 

 

13. SEO Site Tools

 

Validálja a CSS és HTML kódot, mutatja az oldalt futtató szerver szoftvereit, a gzip tömörítést és headert is vizsgál. Ezeken felül  segít a SEO kialakításában a meglévő és már elfogadott technikák ajánlásával. Képes továbbá kikapcsolni a jobbklikkes scripteket az oldalon és a böngészőt is átméretezi nekünk bármekkorára, hogy láthassuk az esetleges szétcsúszásokat vagy egyéb rendellenességeket. Egyszerű, letisztult és gyors felülettel rendelkezik és rengeteg SEO információt tud nyújtani ami eléggé felgyorsítja a munkánkat.

 

14. META SEO Inspector

 

A META adatok nem csupán a szokásos HTML meta tagekből állnak, hanem az XFN tagek, különböző microformats, a nem rég bemutatott „canonical attribute” is szerves részét képezik egy jól beállított websitenak. Ez az apróság képes az összes META infót kilistázni és esetenként javaslatot is tesz a helyes beállításokra.

 

15. Validity

 

A Validity Addon segít a HTML kódok validálásában méghozzá egyenesen a W3C motorján keresztül, de ha nem tetszene a folyamatos online munka, akkor feltelepíthetjük egyszerűen a offline W3C validációs motort a gépünkre így akár út közben, net nélkül is dolgozhatunk. Apró, de fontos tény hogy mindezt az oldal elhagyása nélkül teszi elérhetővé a kiegészítés.

 

(További információért látogass el a http://validator.w3.org/docs/install.html címre)

 

16-17. Eye Dropper & Color Picker

 

Az Eye Dropper és a Color Picker (egyel lejebb) Addon lehetőséget nyújt színkódok megszerzésében akár egy oldalról, vagy egyszerűen színlistából. A szín kiválasztása után még állíthatunk szaturációt vagy árnyalatot.

 

18. Image Cropper

 

Az egyik kedvenc eszközöm az Image Cropper mert ezzel bárhonnan lehet képet kivágni és eléggé inteligens így képes kiszedni akár hátteret is.

 

19. Webpage Screenshot

 

Ezzel készíthetsz screenshotot az egész oldalról még akkor is ha nem látszik az egész.

 

 

20. Picnik

 

A Picnik addonnal kivághatsz képeket a weboldalakról és szerkesztheted azokat böngészés közben. Egy kattintással készíthetsz shotot az oldalról és vághatod is ki a képet majd oszthatod meg a közösségi oldalakon vagy mentheted el. Lehetőséged van akár az automatikusan kiszedett képek közül válogatni és azokat szerkeszteni, megosztani.

 

21. MeasureIt!

 

Egyszerű vonalzó amit bárhova kihúzhatsz és megmérhetsz bármit.

 

22. PixLr Grabber

 

Hasonlónak mondanám ezt az Addont a Webpage Screenshottal, de kiegészítve egy szép szerkesztővel.

 

23. Domain Availability Checker

 

Pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy a kiszemelt domain foglalt-e.

 

24. Snippy

 

Felsorolásunkban az utolsó képszerkesztő/vágó, aminek segítségével shotot készíthetünk az adott oldalról majd elmenthetjük azt vagy feltölthetjük a Google Docs-ba,

 

25. FlashBlock

 

A FlashBlock Addon minden Flash tartalmat blokkol, így be sem tölti azokat. Minden blokkolt tartalom helyére egy Flash logót tesz amire rákattintva betölthetjük bármelyiket.

 

26. BuiltWith Technology Profiler

 

A BuiltWith kiegészítő megmondja az adott oldalról, hogy milyen technológiák felhasználásával készült és egészen elemekre bontva is megmondja hogy pontosan milyen szabvány szerint készültek. Ezek alapján eldönthetjük, hogy mi kellene a saját oldalunkra.

 

27. LastPass

 

A Lastpass egy ingyenes online jelszó kezelő és form kitöltő ami a böngészésünket biztonságossá teszi.

 

28. iMacros

 

Automatizálja a böngésződet ezzel segítve az oldalak tesztelését vagy akár unalmas formok kitöltését. Makróinkat írhatjuk kézzel a segédlet alapján vagy felvehetjük tevékenykedésünket és azt újra megcsinálja a gép helyettünk a későbbiekben. Ezt az addont használhatjuk a Google Speed Tracer, FireBug és egyéb tesztelő vagy fejlesztő kiegészítésekkel. XPath támogatás van benne.

 

29. Chrome Flags

 

Megmutatja, melyik országból futtatják az oldalt.

 

 

30. Frame Two Pages

 

Hasznos eszköz arra, hogy oldalakat hasonlítsunk össze mivel egy „tabra”(fülre) két frame-t rak, azaz a 2 oldal egymás melett fog megnyílni de egy ablakban. Beállíthatjuk hogy függőleges vagy vízszintes elrendezésben kívánjuk-e megjeleníteni.

 

 

31. Split Screen

 

Hasonló Addon mint a Frame Two Pages, de itt jóval egyszerűbb dolgunk van ha böngészni szeretnénk a két oldalt és nem csak nézni.

 

32. Session Buddy

 

A Session Buddy egy fejlett session kezelő azaz bármikor menthetjük, törölhetjük, visszaállíthatjuk a böngészésünket. Egyszerre akár több ablakban is, ezen felül képes importálni URL listát így még meg sem nyitott sessiont is képes létrehozni.

Hozzászólás - Kérem töltse ki az alábbi mezőket

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen ajánlatot most

Rólunk mondták

Barócsi István

ügyv. ig.

Blochamps Ajánló levél

A BloChamps Capital Kft. 2007 óta áll üzleti viszonyban az InteliArtal. A BloChamps Capital Kft. számára a főtevékenységként végzett üzletviteli tevékenység sikeres végzéséhez elengedhetetlenül fontos az elektronikus és az egyéb kommunikációs csatortnákon való professzionális megjelenés. A BloChamps Capital Kft. az InteliArtot, az előzetesen megismert munkák alapján, számos arculati, grafikai tervezéssel...

még több ügyfél tapasztalat....