Mennyi Facebook ismerőst tudunk kezelni?

2010.01.25
Facebook Dunbar

Hallott valaki már az úgynevezett Dunbar számról? A brit antropológus Robin Dunbar szerint egy ember barátságai számának van egy kognitív felső határa. Szerinte ez a szám, fejenként átlagosan 150 körüli. Ennél több ismerőst nem tud megfelelően lekezelni az agy. Ez vonatkozik a Facebook használatra is.


Ha valakinek több ezer ismerőse van a facebookon az értelmetlen. Egyrészt a program is kezelhetetlenné válik a percenkénti több postolás miatt, és a valódi kapcsoltartásra is használhatatlan – mondta el Dunbar a Times Online-nak.

 

A forgalmi adatok magukért beszélnek. „Érdekesség, hogy lehet 1500 ismerősünk, de valójában a vizsgált kommunikációk során kiderült, hogy az emberek kizárólag 150 fős belső körrel tartják valóban a kapcsolatot, úgy mint a való életben.” – nyilatkozta a tudós.


A vizsálatok jól ismertek a céges pszichológia területein belűl. Jó példa a Gore-Tex gyár, melynek kezdeményezéséről a Gore című könyvben olvashatunk. A cég kis csoportokra bontotta a dolgozóit, szeparáltan kezelte őket. Az ok kézzenfekvő: amikor túl sok munkatárssal találkozik egy-egy dolgozó munkája során, az a munkahelyi kapcsolatok romlásához vezethet, mely a termelést is visszavetheti.


A Dunbar szám nemek szerint más és más. Dunbar szerint hatalmas a különbség, hiszen a nők sokkal könnyebben tartanak fenn kapcsolatot úgy hogy "csak" beszélgetnek egymással. Ezzel szemben a férfiaknak a kapcsolattartáshoz szükséges, hogy élőben találkozzanak ismerőseikkel, valamilyen programot csináljanak együtt.

 

Kollégánk így használja a Facebookot: "Ismerőseim száma nem túl sok a Facebookon, folyamatosan jönnek újak és törlök olyan ismerősőket, akikkel nincs kommunikáció. Nem adatbázis építésre használom. Azonban ha egybe vesszük a családi, baráti és üzleti kapcsolataink bővülését, az ismerősök száma könnyen magasra szökhet, és valóban kezelhetetlenné válik a "tömeg". Ez elkerülhetetlen. Viszont úgy érzem, a valódi barátságok és kapcsolatok mutatója nem a Facebook. Ez csak egy jó társasági életet lehetővé tevő eszköz, melyet megfelelően kell kezelni."

 

Mennyi ismerőse van? Mire használja a Facebook-ot? Írja le véleményét!

Kommentek

#1 Facepalm - 2010.02.20 12:23:29

Soha nem értettem azokat, akik ész nélkül visszaigazolgatnak meg bejelölgetnek mindenkit. Nem gondolnak bele, hogy ezzel esetenként saját személyes adataikat szolgáltatják ki?!?

Hozzászólás - Kérem töltse ki az alábbi mezőket

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen ajánlatot most

Rólunk mondták

Karagich István

Kuratórium elnöke

Messzehangzó alapítvány

A Messzehangzó Tábor Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy támogassa azokat a kiemelkedő tehetséggel rendelkező, kisiskolás gyermekeket, akiknek társadalmi lehetőségeink nem teszik lehetővé tehetségük kibontakoztatását. A Messzehangzó Tábor Alapítvány honlapját az InteliArt indította el 2009. nyarán. Az Alapítvány weboldalának kialakítása során folytatott folyamatos együttműködés alatt dinamikus,...

még több ügyfél tapasztalat....