HTML 5 és keresőoptimalizálás

2010.02.26
HTML 5 és keresőoptimalizálás

Itt a HTML 5. A google chrome már számos megoldását engedi kezelni, többek között a legszembetűnőbb változást is a nyilvánosság elé tárta, a youtube videók flash beágyazás nélküli megtekintését, pusztán a HTML 5 segítségével.
A Youtube a Google vállalkozása, tehát a Google nyitottsága a HTML 5 felé ebből is látszik. Konklúzió: keresőoptimalizáláskor kötelezően figyelembe kell vennünk a HTML 5 adta lehetőségeket.
Mikre kell figyelni? Itt megtudhatja, ha az egész cikket elolvassa.


Sok SEO szakember nem veszi figyelembe a HTML kód fontosságát, hiszen egy-egy szavas kulcsszavaknál az oldalon belüli SEO nem több, mint 5-10%-t számít a helyezésekben.

A HTML viszont a böngészők kialakulásának alapja. Már akkor létezett, amikor a keresőoptimalizálásról még nem is hallott a világ. Azonban az 1997-es HTML4 megjelenése óta sokat változott az internet világa. A múltban statikus html oldalak készültek, míg mára interaktív és dinamikus honlapok készülnek a felhasználók számára.

Mi is a HTML 5 célja?

A HTML 5 egy új utat nyit a webfejlesztésben. A számos programnyelv és alkalmazások dzsungelében fog utat vágni és szabványosítani a honlapkészítést. Sokkal kevesebb tudásra lesz szükség, hogy egy weboldalt megváltoztassunk, karban tartsunk, vagy akár létrehozzunk. Továbbá a kód a google és egyéb keresők robotjai számára is megkönnyíti majd a munkát.

Milyen hatása lesz a HTML5-nek az internetre?

Biztosak lehetünk benne, hogy az internet tovább gyorsulását is segíteni fogja. Nem kell bonyolult matematikai függvényeket alkalmaznunk a hétköznapi megoldásokhoz. Így érve el azt, hogy nem csak a sávszélesség jelentheti a gyorsaságot.
A Google keresőoptimalizálási elveinek is része az internet gyorsasága, tehát ez SEO szakemberek számára is fontos lesz a projektjeik során.

Számos új HTML tag (kódban elhelyezett jellemző) segíti az oldalak kategórizálását. Minden fontos rész sajátos jellemzővel lesz ellátva, mely helyes kitöltésével nyílvánvalóvá válnak oldalunk releváns tartalmai.
Ennek első látható eleme a nemrégiben elindult Google Wave is. A google Waveről itt olvashat.

Milyen hatása lesz a HTML 5-nek a keresőoptimalizálásra/SEO-ra?

A HTML 5 hasonló struktúrában gondolkozik mint az XML. A keresők pókjai könnyedén megtalálják mi a valódi tartalom az oldalon, az új parancsokkal saját kezüleg tudjuk megmutatni számára mely elemek lényegesek és melyek a navigációt szolgálják.

Így a keresők pókjai könnyedén tudják mi számukra a fontos információ, mit hogyan rendezzenek adatbázisba. Ezzel keresőoptimalizáltabbá tehetjük oldalunkat.


Néhány fontosabb HTML 5 SEO elem

Header: Ezen parancshoz rendelt tartalom lesz a legfontosabb az oldalon, leginkább megmagyarázza a robotok számára az oldal tartalmát. Többször is szerepelhet a kódban, így tagolásra is kíválóan alkalmas.

Article: Megmutatja a legfontosabb tartalmat az adott lapon.


Aside: A másodlagos tartalmak jelölésére szolgál. Ezzek könnyedén elkerülhetjük az oldalunk részét képező, azonban a fókuszt elmosó elemek csoportosítását.

Section: Egy témán belüli további tagolást jelenti. A kódban elhelyezett section elemek hasonló szerepet tölt majd be, mint az áruházakban a sorok feletti kiírások. Pl.: Műszaki cikkek>LED TV-k.

Navigation: A menünk helyét határozzuk meg. Megmutathatjuk a robotoknak, hogy mely linkek a legfontosabbak, melyek az oldalunkon elhelyezkednek. Így elkerüljük a külső linkek zavaró hatását és számos másodlagos tartalomra mutató navigációs elemeket.

Footer:
A header elem lezárása. Minden header elem lezárásához hasznos elem. Természetesen ebből is több szerepelhet az oldalon.

Audio and Video: Egyszerű kóddal bemutatott média változatok. A mai forráskódókban ahány lejátszó, annyi változat a kódon, mely megnehezíti a fejlesztők és a robotok munkáját is. A parancsok megmutatják, hogy milyen média típust is találhatunk az oldalon.

Írja meg talapsztalatát vagy véleményét, esetleg új ötleteit a HTML 5 felhasználására a keresőoptimalizálásban.

Hozzászólás - Kérem töltse ki az alábbi mezőket

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen ajánlatot most

Rólunk mondták

Barócsi István

ügyv. ig.

Blochamps Ajánló levél

A BloChamps Capital Kft. 2007 óta áll üzleti viszonyban az InteliArtal. A BloChamps Capital Kft. számára a főtevékenységként végzett üzletviteli tevékenység sikeres végzéséhez elengedhetetlenül fontos az elektronikus és az egyéb kommunikációs csatortnákon való professzionális megjelenés. A BloChamps Capital Kft. az InteliArtot, az előzetesen megismert munkák alapján, számos arculati, grafikai tervezéssel...

még több ügyfél tapasztalat....