Kína vs. Google: Cyberviszály

2010.01.25
Kína cenzúra web google

A kínai kormány hivatalosan tagadta, hogy bármilyen köze lett volna ahhoz a kifinomult támadáshoz, melynek a Google biztonsági réseinek kihasználására irányult. A nyilatkozatot 11 nappal azután adta ki Kína, miután a Google azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az országból, ha továbbra is cenzúrázott találati listákat kényszerül mutatni.


Miközben a híradásokban több interjú is készült az ügyben, melyek szerint a kínai kormány keze van a támadás mögött - főleg kínai emberi és jogi aktivisták Google és Gmail jelszavai ellen –, az állami szervezetek nyilatkozatukban ezt tagadják.

Részlet a kínai ipari és informatikai miniszter nyilatkozatából:

"A kínai kormány ellen felhozott vádak, mely szerint bármilyen cyber támadásban részt venne, vagy támogatná azt, közvetlen vagy közvetett módon, nem igaz és rossz fényben tűnteti fel Kínát nemzetközi körökben."

A szóvivő azt is kijelentette, hogy "Kína politikája az internet-biztonság terén átlátható és következetes." Ezt követte egy második interjú, a kínai államtanács szóvivőjével aki elmondta, hogy a kormány által hozott internettel kapcsolatos szigorítások legitimek, mentesnek kell lenniük minden külső hatásoktól. Amerikai szervezetek felhívásban szólítják fel Kínát, hogy a kibertéri támadások ügyében indítson nyomozást.

Persze nem csoda, hogy a kormány tagadja részvételét. Furcsa mód csak egy héttel azután került nyilvánosságra az ügy, hogy az eset megtörtént. Jelen fejlemények – a Google és az amerikai nyomás – nagy valószínűséggel nem fogják elmozdítani Kína álláspontját az internetes szabadsággal kapcsolatban.

A Google és a kína álláspontjáról itt olvashat. -->

Hozzászólás - Kérem töltse ki az alábbi mezőket

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen ajánlatot most

Rólunk mondták

Karagich István

Kuratórium elnöke

Messzehangzó alapítvány

A Messzehangzó Tábor Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy támogassa azokat a kiemelkedő tehetséggel rendelkező, kisiskolás gyermekeket, akiknek társadalmi lehetőségeink nem teszik lehetővé tehetségük kibontakoztatását. A Messzehangzó Tábor Alapítvány honlapját az InteliArt indította el 2009. nyarán. Az Alapítvány weboldalának kialakítása során folytatott folyamatos együttműködés alatt dinamikus,...

még több ügyfél tapasztalat....